Συνάντηση 09-12-2018
Πόσο σημαντικό είναι να παρατηρείς τον κόσμο γύρω σου; Για το φωτογράφο είναι σίγουρα πολύ σημαντικό. Σε κάθε κλικ ο φωτογράφος απλά καταγράφει τη δική του πραγματικότητα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Να και το βίντεο:
«Η τέχνη είναι μετά-γλώσσα με την οποία οι άνθρωποι
προσπαθούν να επικοινωνήσουν, να μεταδώσουν πληροφορίες για τον εαυτό τους και
να αφομοιώσουν την εμπειρία των άλλων» γράφει ο Αντρέϊ Ταρκόφσκι στο "Σμιλεύοντας το χρόνο".
Αφού λοιπόν μας απασχόλησαν τέτοια θέματα, για να ελαφρύνει το κλίμα, παίξαμε ένα πολύ γνωστό παιχνίδι, την πτώση εμπιστοσύνης. Λίγοι ήταν οι τολμηροί και ακόμη λιγότεροι αυτοί που όντως έδειξαν την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:
Να και το βίντεο:
Στα τεχνικά θέματα τώρα: Πότε χρειάζεται να κάνουμε αντιστάθμιση έκθεσης; Προφανώς όταν οι τιμές που προτείνει το φωτόμετρο δεν είναι οι κατάλληλες για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.
Όπως είναι γνωστό το φωτόμετρο θεωρεί ότι όλα τα πράγματα είναι γκρι, κάτι που το οδηγεί να προτείνει λανθασμένες τιμές όταν το αντικείμενο είναι άσπρο ή μαύρο. Εμείς δοκιμάσαμε να φωτογραφίσουμε ένα λευκό χαρτί και ένα μαύρο μαξιλάρι.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τραβώντας τις φωτογραφίες με τις προτεινόμενες από το φωτόμετρο τιμές, και τα δύο αντικείμενα απεικονίστηκαν στη φωτογραφία γκρι. Εμείς κάναμε τις απαραίτητες διορθώσεις για να αποκτήσουν το σωστό χρώμα.
Στην περίπτωση του λευκού χαρτιού, υπερφωτίσαμε κατά δύο στοπ:
Στην περίπτωση του μαύρου μαξιλαριού, υποφωτίσαμε κατά δύο στοπ:
Τέλος, κάναμε και κάποιες λήψεις με οπίσθιο φωτισμό: μια μαθήτρια, μέλος της ομάδας μας, στάθηκε μπροστά σε ένα παράθυρο. Όπως και πάλι ήταν αναμενόμενο η μέτρηση που πρότεινε το φωτόμετρο οδήγησε σε μια λήψη στην οποία το πρόσωπο της μαθήτριας απεικονίστηκε σκοτεινό. Στη δεύτερη λήψη, υπερφωτίσαμε κατά ένα στοπ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να φωτιστεί πιο σωστά το πρόσωπο. Φυσική συνέπεια όμως ήταν το φόντο να ξεθωριάσει ...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου